Vzpomínáme

Cukrouš zemřel


kocour, 1 rok (ev. číslo 2022/04/02), KASTROVANÝ, č. mikročipu 981020000773149

Přišel k nám z veterinární kliniky v Jindřichově Hradci, kde ho nechala majitelka, jelikož nevěděla jak divokého kocourka léčit a žádala jeho uspání, aby nenakazil její další kočky. Naštěstí to veterináři neudělali a se souhlasem majitelky oslovili nás. 

Cukrouš je kocourek divočejšího ražení, takže veškerá péče se tím dost komplikuje. V podstatě seká a syčí kdykoli, když má pocit, že se na něj někdo jen podívá. Na každé vyšetření je nutné ho nasedovat. Při příjmu se mu dělaly krve, ty má v pořádku, plíce čisté, takže v podstatě se zprvu jeho problém jevil jako klasická rýma v horních cestách dýchacích. Dostal depotní antibiotika a dostával podpůrné prostředky na imunitu. To bohužel nezabralo, takže jsme zkusili ATB v tabletkách, které naštěstí přijímal v jídle. Opět bez úspěchu. Proto byl poslán vzorek výtěru z nosu do laboratoře, abychom zjistili, jaké přesně ATB zacílit. Bohužel ani to nepomohlo. 

Kontakt pro zájemce - 603 219 149 (Jindřichův Hradec) 

Více fotografií naleznete zde.

13. 2. 2023 - Na dnešek jsme naplánovali další čištění dutin, vše probíhalo standartně, bohužel se ale Cukrouš již neprobral z narkozy :-( je nám moc líto, že skoro před cílem, kdy se hnisu tvořilo již minimálně došlo ke kocourkově smrti. Bohužel jiná cesta pro jeho kvalitní další život nebyla, jelikož s dutinami plnými hnisu se žít a fungovat prostě nedá a bohužel divoká kočka se jinak než v narkoze ošetřit také nenechá :-(

20. 12. 2022 - Bohužel se Cukroušovi opět objevil hnisavý výtok z nosu, proto dnes opět podstoupil operativní vyčištění dutin. Hnisu už bylo méně než minule, ale bude třeba ještě minimálně jednou takto dutiny zrevidovat.

31. 10. 2022 - Poslední možností s Cukroušovou neustálou rýmou je operace, kdy se přes čelo otevře prostor a pořádně se vyčistí všechny dutiny. Dnes tuto operaci Cukrouš podstoupil, bylo nalezeno velké ložisko hnisu a pokud už mu nepomůže toto, tak nic

1. 8. 2022 - Dnes se výplach nosu opakoval.

25. 7. 2022 - Jelikož ani přesně zacílená ATB léčba nezabírá, byl dnes Cukrouš přispán a nos mu byl v sedaci vyčištěn a pořádně propláchnut speciálním dezinfekčním roztokem.

19. 6. 2022 - Tak konečně máme na základě výsledků rozboru z laboratoře nasazenou novou léčbu, snad už bude účinná.

25. 5. 2022 - Bohužel ani měsíční podávání tabletkových ATB nevede k zbavení kocourka rýmy a tak byl dnes přispán a byl mu nos vyčištěn, pořádně propláchnut a také se z něj vzaly vzorky, které pošleme na rozbor, abychom zjistili, kde je zakopán pes.

29. 4. 2022 - Cukrouš konečně baští léky v konzervě, takže může dostávat tabletky. Již je bere týden, ale stále mu z nosíku tečou hleny, ne tak často, ale přece.

11. 04. 2022 - Tak ošálit Cukrouše není možné, proto se s veterináři domlouváme na jiných lécích, které lze ob 4 dny podávat injekčně, je to sice boj, ale snad mu to pomůže, jelikož jinak se mu nos ucpává tak, že nemůže žrát :-(

05. 04. 2022 - Cukrouše jsme si převzali z veteriny. Je to divoký kocour, na vyšetření musel být nasedován, nicméně krve má v pořádku, plíce čisté, takže v podstatě se jedná "jen" o klasickou rýmu v horních cestách dýchacích. Dostal depotní antibiotika, budeme dávat podpůrné prostředky na imunitu a zkusíme v jídle podat ještě ATB tabletky (uvidíme zda ho ošálíme). 

04. 04. 2022 - Divokého kocoura nalezené na podzim 2021 se ujala starší paní. Nechala ho vykastrovat a žila s ním až doteď společně s dalšími kočkami. Nyní ale kocourka začala trápit rýma a zhoršené dýchání, tak ho majitelka odchytla a dorazila s ním na veterinu, kde žádala jeho uspání, jelikož nevěděla jak divokého kocourka léčit a bojí se, aby nenakazil její další kočky. Naštěstí to veterináři neudělali a se souhlasem majitelky oslovili nás.